Ce este ecografia transvaginală?
Există o serie de analize și teste care trebuie efectuate cam la jumătate de an pentru a afla starea sănătății tale intime, iar printre aceste teste se numără și ecografia transvaginală. Funcționând prin intermediul unor unde sonore, sunt generare imagini ale organelor situate în pelvis: uter, col uterin, ovare și trompe uterine. În timpul ecografiei transvaginale, medicul ginecolog va introduce un dispozitiv asemănător unei baghete (transductor) de 10-12 cm în vagin, după ce a aplicat pe acesta un prezervativ și un gel conductor. Ecografia transvaginală nu este dureroasă, ci doar deranjantă. Durează între 30 până la 60 de minute. Medicul va mișca transductorul în vagin, pentru a putea înregistra anumite zone din pelvis.
Când se recomandă ecografia transvaginală
În cele mai multe cazuri, ecografia transvaginală se recomandă pentru a detecta anumite afecțiuni ale aparatului genital sau, în alte cazuri, pentru a urmări evoluția sau involuția acestora, respectiv: femeilor însărcinate, deoarece nu afectează în niciun fel fătul sau mama și poate urmări evoluția sarcinii. Cu ajutorul ei, se poate vedea foarte clar embrionul, se localizează corect și se identifică elementele care confirmă că se dezvoltă normal, precum și anomalii, pentru ca medicul să intervină la timp, atunci când examenul pelvian sau abdominal e anormal, când există sângerări vaginale între menstruații, când apare durerea pelviană anormală, pentru constatarea chisturilor și fibroamelor uterine, pentru a verifica dacă steriletul a fost montat corect, pentru a diagnostica un posibil avort spontan, chiar și pentru a confirma o sarcină într-un stadiu incipient, pentru identificarea sarcinilor care se dezvoltă extrauterin, pentru monitorizarea ovulației.
Există riscuri în cazul ecografiei transvaginale?
Datorită faptului că nu se folosesc radiații în această tehnică, ecografia transvaginală nu prezintă riscuri. După cum am menționat mai sus, această se recomandă și în cazul pacientelor însărcinate pentru a depista și monitoriza sarcina. În cel mai rău caz, în momentul în care medicul ginecolog introduce transductorul este posibil să simți o presiune sau cel mult un disconfort.