Ce este ecografia musculoscheletala?

Ecografia musculoscheletală (sau ecografia de articulații) este o metodă de imagistică medicală care folosește undele sonore pentru a produce imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și articulațiilor din corp, fără efecte nocive cunoscute. Ecografia musculoscheletala este, de obicei, gata în decurs de 15 sau 30 de minute, însă ocazional poate să dureze mai mult. Imaginile vor fi analizate de un medic radiolog, care, în principiu, le va da medicului curant, care apoi le va discuta cu pacientul. Este posibil să fie nevoie și de alte investigații.

Când se recomandă o ecografie musculoscheletală?

Ecografia musculoscheletală este o metodă valoroasă de investigație clinică, dar și în mediul de cercetare. Ecografia musculară este non-invazivă și prietenoasă cu pacientul. La fel ca RMN-ul muscular, acesta arată arhitectura țesutului muscular și modificările patologice ale țesutului care pot înlocui măsurile histologice și pot evita necesitatea biopsiei repetate a țesutului în timpul urmăririi studiului. În plus, evaluarea calității mușchilor se face în principal printr-o evaluare a intensității ecoului muscular, care este influențată de setările aparatului, împiedicând compararea între ecografiile efectuate la clinici diferite.

Ce este, concret, ecografia sistemului musculoscheletal?

Ecografia musculoscheletală este o investigație sigură, neinvazivă. Metoda imagistică este folosită pentru a ajuta la diagnosticarea entorselor, întinderilor, rupturilor și la diagnosticul altor afecțiuni ale țesuturilor moi. Această procedură folosită și în cazul articulațiilor nu necesită o pregătire specială, implică folosirea unui mic transductor și a unui gel special, care este aplicat direct pe piele. Undele sonore de înaltă frecvență sunt transmise din acest transductor, prin gel, în corp. Transductorul colectează sunetele care „ricoșează”, iar un computer folosește apoi acele unde sonore pentru a crea o imagine. Pentru că imaginile de la ecografia musculoscheletala sunt capturate în timp real, ele pot arată structura și mișcarea organelor interne ale corpului, precum și sângele care circulă prin vasele sangvine.

Pentru ce este folosită procedura cel mai frecvent?

Ecografia musculoscheletală este, de obicei, folosită pentru că ajută la diagnosticarea: rupturilor de tendon sau tendinitei de la nivelul umărului, tendonului ahilean de la gleznă și de la nivelul altor tendoane din corp; rupturilor musculare, la diagnosticarea maselor sau acumulărilor de lichid; rupturilor de ligament sau entorselor de ligamente; inflamației sau prezenței lichidului (efuziune) în interiorul burselor sau articulațiilor; modificărilor precoce ale poliartritei reumatoide; blocarea nervilor, cum ar fi sindromul de tunel carpian; tumorilor benigne și maligne ale țesuturilor moi; chisturilor ganglionare; herniilor; corpurilor străine prezente în țesuturile moi (cum ar fi așchiile sau cioburile de sticlă).

Totodată, ecografia musculoscheletală este o procedură frecvent folosită pentru: diagnosticarea dislocărilor de șold la sugari; diagnosticarea lichidului prezent într-o articulație dureroasă la copii; diagnosticarea anomaliilor mușchilor gâtului la sugarii cu torticolis; diagnosticarea maselor de țesut moale umflături, noduli, la copii.

Cum te pregătești pentru o ecografie musculo-scheletală?

Ar trebui să porți haine lejere și confortabile pentru acest tip de examinare, fiind posibil să ți se ceară să porți un halat special în timpul procedurii. Pentru anumite examinări ale sistemului musculoscheletal, pacientul poate fi așezat întins pe un pat sau pe un scaun care se rotește. Pentru alte tipuri de ecografii, pacientul este poziționat întins, cu fața în sus sau cu fața în jos, pe patul de examinare. Medicul radiolog sau specialistul în imagistică medicală îți poate cere să miști extremitatea (sau articulația) care este examinată sau poate să o miște el pentru a evalua anatomia și funcția articulației, mușchiului, ligamentului sau tendonului.