Ce este ecografia de parti moi?
Ecografia de parti moi sau ecografia tesuturilor moi este un tip de investigatie imagistica noninvaziva prin care se obtin imagini detaliate ale tesuturilor moi superficiale precum tegumentele, dermul si tesuturile moi subcutanate, dar si ale structurilor anatomice superficiale precum ligamentele, tendoanele, glandele salivare, tiroida si ganglionii limfatici.
Ecografia de parti moi se efectueaza cu un transductor liniar cu frecventa mare de lucru care se aplica pe tegumentul zonei de examinat de unde afiseaza pe monitorul aparatului ecograf imagini ale tesuturilor moi examinate. Pe portiunea de tegument examinata se aplica un gel transparent care faciliteaza alunecarea si eficienta ecografului. Ecografia de parti moi se efectueaza de obicei pe urmatoarele zone anatomice:
- care prezinta multiplii ganglioni (axila, inghinal, supraclavicular, laterocervical);
- glandele salivare;
- glanda tiroida;
- tendoane, ligamente si muschi;
- sold (la copii).
Cand este recomandata ecografia de parti moi?
De obicei, medicul curant recomanda efectuare unei ecografii a partilor moi pentru a fixa un diagnostic sau pentru evaluarea si monitorizarea unei afectiuni a tesuturilor moi pentru care pacientul urmeaza deja un tratament.
Ecografia de parti moi este recomandata in urmatoarele cazuri:
- diagnosticare si evaluarea leziunilor si rupturilor de tendoane, ligamente si muscular;
- colectii de fluide si mase tisulare;
- evaluarea inflamatiilor glandelor salivare si a limfoganglionilor;
- la copiii care prezinta simptome de: torticolis, luxatie congenitala de sold, mase solide subcutanate;
- formatiuni solide si lichide, benigne si maligne (chisturi sinovale, hernii);
- inflamatii ale articulatiilor asociate cu artrita reumatoida;
- sindrom de tunel carpian;
- diagnosticarea si evaluarea hematoamelor, lipoamelor, edemului si abceselor;
- evaluarea simptomelor pacientilor cu psoriazis, dermatita alergica, eritem nodos si edem limfatic, scleroza cutanata;
- evaluarea prezentei unor corpi straini subcutanati precum aschiile;
- detectarea rupturii implanturilor mamare.
Cum te pregatesti pentru o ecografie de parti moi
In cele mai multe cazuri, nu este necesara o pregatire speciala inainte de o ecografie a partilor moi. Cu toate acestea, in functie de zona care urmeaza sa fie examinata, medicul ii poate solicita pacientului sa nu manance sau sa bea inainte de procedura.
Este preferabil ca pacientul sa poarte haine lejere si confortabile, de preferat cu o bluza sau camasa care poate fi usor ridicata sau indepartata pentru a permite accesul la zona care urmeaza sa fie examinata.
De asemenea, nu este indicata purtarea bijuteriilor sau a altor obiecte metalice, precum piercingurile, pe zona care urmeaza sa fie examinata, deoarece acestea pot interfera cu ultrasunetele ceea ce rezulta intr-o imagine ecografica eronata.
Nu in ultimul rand, pacientul trebuie sa informeze medicul sau personalul medical de orice detalii din istoricul sau medical, care ar putea fi relevante si sa intrebe medicul sau personalul medical despre orice instructiuni specifice pe care ar trebui sa le urmeze.
Cum se face ecografia de parti moi
Ecografia de parti moi este o procedura medicala noninvaziva care utilizeaza ultrasunetele pentru a crea imagini ale tesuturilor moi din corp. Procedura exacta poate varia in functie de zona care urmeaza sa fie examinata si de indicatiile medicului. Iata cum se desfasoara de obicei aceasta procedura:
Pacientul este pozitionat intr-un mod care permite accesul usor la zona care urmeaza sa fie examinata. De exemplu, daca se examineaza abdomenul, pacientul poate fi intins pe spate sau pe o parte. Urmatorul pas este aplicarea gelului de ultrasunete pe piele in zona care urmeaza a fi examinata. Acest gel ajuta la transmiterea ultrasunetelor si imbunatateste calitatea imaginilor. Medicul utilizeaza o sonda manuala numita transductor, care emite ultrasunete in zona respectiva. Transductorul se misca usor pe piele, iar ultrasunetele sunt reflectate de tesuturile moi si sunt captate de transductor. Ultrasunetele captate sunt transformate in imagini in timp real pe un monitor. Medicul analizeaza aceste imagini pentru a evalua structurile si tesuturile moi din zona examinata. Procedura se poate repeta in diferite pozitii sau unghiuri pentru a obtine imagini mai detaliate sau pentru a examina diferite parti ale zonei respective. Dupa finalizarea procedurii, gelul de ultrasunete este indepartat de pe piele.
Interpretarea rezultatelor ecografiei de parti moi
Rezultatele ecografiei de parti moi se dau imediat. Acuratetea lor depinde de calitatea aparatului de ecograf utilizat si de experienta si abilitatile medicului care efectueaza ecografia, care interpreteaza imaginile obtinute in contextul istoricului medical al pacientului. De asemenea, daca pacientul a mai avut ecografii anterioare, medicul compara imaginile. Orice schimbare este un indiciu pentru evolutia bolii.
Cand analizeaza imaginile obtinute de ecograf, medicul examineaza cu precadere urmatoarele aspecte:
- Structura si textura tesuturilor pentru a identifica orice anomalii sau modificari;
- Dimensiunea si forma diferitelor structuri si organe ale caror anomalii sau modificari semnaleaza o evolutie patologica;
- Vascularizarea tesuturilor moi; Fluxul sanguin anormal sau modificarile structurale ale vaselor de sange indica existenta unor probleme circulatorii;
- Acumularile de lichid sau chisturile aparute in tesuturile moi, care pot indica diverse afectiuni;