Ce este Ecografia cardiaca?
Ecografia cardiaca sau ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale componente, precum și funcțiile inimii. Oferă informații deosebit de utile despre modificările structurale ale inimii, afecțiuni ale pereților, modificări ale dimensiunii cavităților, afecțiuni ale valvelor, prezența unor structuri anormale – cheaguri, tumori, etc., precum și modificări funcționale, probleme de contracție, probleme de relaxare, etc.
Cum se efectuează Ecografia cardiaca?
Pentru această investigație pacientul va sta întins pe un pat, pe partea stângă, cu mâna stângă îndoită și așezată sub cap, poziție care avantajează vizualizarea optimă a inimii. Obținerea imaginilor – statice, respectiv dinamice-filmulețe, se efectuează cu ajutorul unei sonde denumite transductor, conectate la ecocardiograf, care funcționează pe principiul emiterii și preluării de ultrasunete, cu transformarea semnalelor preluate în imagini. Imaginile pot fi vizualizate și analizate de către medic pe ecranul ecocardiografului. În cazul pacienților de sex masculin este recomandată îndepărtarea părului de pe piept înainte de prezentarea la medic, în vederea obținerii unor imagini de calitate corespunzătoare.
Pentru ce este recomandata Ecografia cardiaca?
Pentru o evaluare cât mai amănunțită și corectă se recomandă efectuarea unei ecocardiografii cu ocazia primei consultații cardiologice precum și ori de câte ori apare o modificare a stării clinice a pacientului cu suspiciunea unei cauze cardiace și/sau modificări semnificative ale activității electrice a inimii, la recomandarea medicului cardiolog. Pe lângă stabilirea diagnosicului de boală cardiacă, evaluarea ecocardiografică este indicată pentru monitorizarea ulterioară a pacienților, în special după un infarct miocardic, a pacienților cu boală coronariană revascularizați chirurgical sau intervențional, a pacienților cu proteze valvulare sau care au suferit alte intervenții la nivelul inimii, etc., respectiv pentru monitorizarea răspunsului la tratament și/sau ghidarea tratamentului la pacienți cu cardiomiopatii, lichid pericardic, endocardită infecțioasă, etc.